Sealen
Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan zij u adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen
Wat is sealen?
Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës/tandbederf kleiner.
Behandeling sealen
De tandarts of de preventie-assistente maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt zij een etslaagje aan. Hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt uitgehard met een blauwe lamp.
Leeftijd sealen
Sealen wordt bij voorkeur gedaan vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Wanneer de sealant is versleten kan deze aangevuld of vernieuwd worden. Rond het 11e jaar wisselen kinderen nog een keer, ook dan kunnen de nieuwe blijvende kiezen gesealed worden. Het sealen in een volwassen gebit heeft geen zin.
Schoonhouden gesealde kiezen
Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Goed poetsen is nog steeds noodzakelijk bij gesealde kiezen door ze dagelijks minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen.